با یک بررسی ساده مشخص میشود شیوه کنونی عرضه خودروهای وارداتی کمکی به صنعت و بازار خودرو و مصرفکنندگان نکرده و بهتر است دولت چهاردهم این رویه غیرشفاف و غیررقابتی را به سمت بازار سرمایه سوق دهد.
هماکنون گفته میشود متقاضیان با وکالتی کردن ۵۰۰میلیون تومان برای خرید خودرو وارداتی اقدام کنند اما هیچ آیتمی در این فرآیند حتی برند خودرو و قیمت آن مشخص نیست. بعد از انجام قرعهکشی و برندهشدن برخی افراد در قرعهکشی اعلام میشود متقاضیان از بین فهرست خودروهای وارداتی باید چند اولویت را انتخاب کنند و اگر شانس بیاروند یکی از اولویتها موردتایید قرار میگیرد.
از نظر شرعی هم به نظر میرسد با توجه به عدم مشخص بودن مورد معامله این فرآیند دچار اشکال باشد که البته باید کارشناسان مربوطه در این خصوص اظهارنظر کنند و از حیطه دانش من خارج است. پس باید گفت کجای این فرآیند منطقی، عادلانه، رقابتی و شفاف است؟
بنابراین لازم است این فرآیند پر از ابهام و احتمال کنار گذارده شده و درمقابل فرآیند شفاف بورس کالا که قبل از حراج، در اطلاعیه عرضه؛ مشخصات خودرو و قیمت پایه و کل مراحل عرضه تا تحویل مشخص میشود و فرد با اطلاعات کامل و با قیمت موردنظرش در حراج شرکت میکند.
با توجه به ارائه برنامههای دولت جدید در راستای شفافیت و رقابت اقتصادی، ادامه روندهای گذشته دور از منطق و عدالت است و لازم است خیلی زود این رویه اشتباه جای خود را به سیستمهای شفاف، رقابتی و عادلانه در بازار سرمایه دهد که این سه مورد ازجمله مزیتهای عرضه خودرو در بورس کالا هستند.
ازسویدیگر ذکر این نکته ضروری است که اگر خودرو در بورس کالا عرضه شود؛ شرکتهای جاده مخصوص میتوانند به صورت مناسبی نیز از بازار سرمایه تامین مالی کنند چراکه تامین مالی از بازار سرمایه بسیار شفاف و با قاعده است. این درحالی ست که تامین مالی از سیستم بانکی مقداری سلیقهای خواهد بود اما در بورس این مسائل کمتر دیده میشود.